De Europese Centrale Bank maakt donderdag het maandelijkse rentebesluit bekend. Wat kunnen we verwachten? Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij.
1. Mario Draghi: de Italiaanse centrale bankier die ironisch genoeg geen inflatie weet te creëren en mijlenver weg blijft van de ECB’s inflatiedoelstelling van 2 procent. Gaat daar vandaag bij het rentebesluit van de ECB in Napels verandering inkomen? De markt denkt van niet.
De markt heeft zich dit jaar tegen Draghi gekeerd in de veronderstelling dat de meerdere pogingen van de ECB om de economie weer tot leven te wekken en de inflatie op gang te krijgen niet veel zouden uithalen. In de obligatiemarkt zijn de rentestanden en inflatieverwachtingen naar bodemniveaus gedaald – niemand verwacht groei of inflatie.
In september keerde het tij een klein beetje doordat Draghi beloofde de balans van de ECB met ruwweg 1 biljoen euro te laten terug groeien naar niveaus van begin 2012. Al snel werd duidelijk dat de middelen die Draghi tot zijn beschikking heeft om de balans te doen groeien tekortschieten, waarop rentestanden en inflatieverwachtingen weer zijn beginnen te dalen.
Het enige succes dat Draghi heeft weten te boeken is de daling van de euro/dollar met meer dan 10 cent. Die impuls is bij lange na niet genoeg om een einde te maken aan de depressie die de eurozone dit decennium teistert.
Update: de ECB wijzigt de rentetarieven niet.
2. Het meest voor de hand liggende is dat Draghi begint met minimaal een biljoen euro aan aankopen van staatsleningen, maar dat is om politieke redenen niet mogelijk. Daarom is Draghi veroordeeld om in de marge gesecuritiseerde privatesectorleningen en door onderpand gedekte bankobligaties op te kopen.
Draghi zal met moeite in een aantal jaar tijd enkele honderden miljarden euro’s van dit papier kunnen opkopen. Er is domweg te weinig aanbod en de houders van het papier willen niet verkopen. Tijdens de persconferentie vanmiddag zal Draghi laten doorschemeren in welke mate en onder welke voorwaarden hij het papier gaat opkopen. Des te lager de eisen die Draghi stelt aan het papier, des te meer kan hij opkopen en des te groter zal de impuls op de economie zijn.
3. Ga zo door, meneer Draghi. Renault-Nissan-topman Carlos Ghosn zei dat Draghi de juiste weg is ingeslagen door het monetaire beleid verder te verruimen. Maar volgens Ghosn heeft Draghi nog lang niet genoeg gedaan en moet de ECB flink meer ingrijpen, zo quote persbureau Bloomberg de topman van de autoboer.
4. Ronde zoveel in de strijd tussen Duitsland en de fiscale zondaars in de eurozone, Frankrijk en Italië. Frankrijk en Italië gooiden deze week de knuppel in het hoenderhok door begrotingsdoelen uit te stellen te weigeren meer bezuinigingen door te voeren, daarmee aangevend dat er niet wordt voldaan aan de Europese Begrotingsunie, het opgetuigde Stabiliteits- en Groeipact. De reactie van bondskanselier Angela Merkel was voorspelbaar. “We zijn niet op een punt beland waar we kunnen zeggen dat de crisis achter ons ligt. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich op een geloofwaardige wijze aan de afspraken houdt. En dit kan alleen worden gedaan door de lidstaten zelf”, zo quote de Financial Times Merkel woensdag tijdens een bijeenkomst met werkgevers.
5. Het gaat niet zo goed met de pensioenfondsen. Volgens cijfers van AON Hewitt daalde de gemiddelde dekkingsgraad met 4 procentpunt naar 108 procent in september. ABP, Nederlands grootste pensioenfonds, zag volgens het Financieele Dagblad zijn dekkingsgraad onder de minimumeis van 104-105 procent uitkomen. De lagere dekkingsgraad is het gevolg van de dalende rentestanden. De Nederlandse staat kan inmiddels voor iets meer dan een procent voor 10-jaar lenen, terwijl de Duitse 10-jaars rente weer onder de psychologische grens van 1 procent is gezakt. De obligatiemarkt verwacht vanwege vraaguitval weinig economische groei in de eurozone en een ECB die tot ver in dit decennium de rente dicht bij nul zal houden.
6. Philips is in een patentenrechtszaak veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 466 miljoen dollar. Een Amerikaanse jury kende de schadevergoeding toe aan de Amerikaanse ontwikkelaar van medische technologie Masimo. Uit het vonnis blijkt dat Philips een medisch patent van Masimo schond. Als klap op de vuurpijl eist het Japanse Funai Electric een schadevergoeding van 312,3 miljoen euro van Philips vanwege de mislukte verkoop van divisie Lifestyle entertainment aan de Japanners. Vanwege de mislukte overname eist Philips op zijn beurt 171,8 miljoen euro van Funai.
7. De koers van ICT-dienstverlener Ordina keldert vanochtend bijna met een vijfde nadat het tv-programma Zembla Ordina betichtte van fraude bij aanbestedingen van de overheid tussen 2005 en 2010. Beleggers vrezen dat de aantijgingen Ordina parten zal spelen bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten. Ordina zegt dat het advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek weer in de arm heeft genomen om na te gaan of er inderdaad sprake was van gesjoemel.
8. Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend rood omdat beleggers geen hoge pet ophebben voor wat Draghi vanmiddag zal gaan aankondigen. Bovendien kregen Aziatische beurzen vanochtend een tik van Wall Street, dat gisteravond stevige verliezen leed nadat macrocijfers aantoonden dat de groei van de Amerikaanse economie een versnelling lager aan het gaan is.
9. Behalve de ECB is de beursagenda vandaag zo goed als leeg. Een aantal Fed topmannen zal na het slot van de Europese beurzen in het openbaar spreken. De Fed is zich de afgelopen tijd zorgen beginnen te maken over de harde dollar, die de al te lage inflatie in de VS dempt.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl